>Bokhandleren Prosa 01|07

Bokhandleren i Trondheim: Geir Grønflaten

 Foto: Sæba Bajoghli
Geir Grønflaten (39) åpnet Bybroen Antikvariat på Bakklandet i Trondheim på verdens bokdag 23. april i fjor. Før det drev han det nå nedlagte Bislet Antikvariat i Oslo.

Hva fikk deg til å starte Bybroen Antikvariat?
Kjærligheten til bøkene! Dette er ikke et yrke for den som ønsker å tjene godt, det er snarere en livsstil. Jeg har alltid vært glad i bøker, men det var tilfeldig at jeg endte opp som antikvariatbokhandler. Det skjedde over en kaffekopp da jeg bodde i Oslo og var nærmeste nabo til Bislet Antikvariat. Under et av mine besøk sa eieren at han ønsket å gi seg. Uten å tenke meg om sa jeg at jeg kunne ta over. Det var ikke veloverveid, men jeg har aldri angret.

Hvilke funksjon kan din bokhandel ha?
Gi folk bøker de ikke finner andre steder. I tillegg er det viktig å skape et pusterom fra den hektiske hverdagen. Noe av det som gleder meg mest ved yrket er at bokhandelen kan gi folk en mulighet til å slappe av. Jeg hadde aldri startet antikvariat i Trondheim hvis ikke det hadde vært for at jeg fikk dette lokalet på Bakklandet. Denne bydelen er Trondheims “slow city”. Det gir en fin ramme rundt antikvariatet.

Hva anser du som de største utfordringene for en selvstendig bokhandel?
Det er en utfordring at de store bokkjedene dumper prisene, og snevrer inn boktilbudet. Derfor er det spesielt viktig med antikvariat, der man kan få tak i bøker fra et bredere spekter enn Harry Potter og Dan Brown. Her har bøkene dessuten lengre levetid. Tidligere var bøker som møbler; de gikk i arv i generasjoner. Nå er også bøkene rammet av bruk- og kast-mentaliteten. Dette henger nok sammen med at folk har mer å rutte med. Selv om antikvariat selger bøker til en femtedel av ordinærprisen, går mange og kjøper dem til full pris.

Selger du mest fag- eller skjønnlitteratur?
Jeg satser mest på bøker innen sosialantropologi, litteraturvitenskap og filosofi, og selger derfor mest faglitteratur. Etter å ha jobbet med Arne Næss sr. ble jeg veldig opptatt av miljøspørsmål og dypøkologien spesielt, og vil fokusere på slike bøker. (Grønflaten møtte Næss for elleve år siden da han var ex.phil-student på Bali.) Blant de 40-50 000 bindene i butikken er det også mye lokalhistorie fra Trøndelag og Bakklandet. Disse bøkene er ofte gitt ut på små, private forlag og er vanskelige å oppdrive.

Har du en skikkelig antikvariathistorie til Prosa-lesere?
Det sosiale aspektet ved å drive antikvariat gir mange gleder og lærerike møter. I fjor sommer kom det en eldre mann innom bokhandelen. Han fortalte historien om hvordan han i 1938 hadde forsvart Norge mot kommunistene. Da han returnerte til Trøndelag visste han ikke at han hadde havnet på feil side underveis i krigen, og fant ut at han kjempet side om side med tyskerne. En veldig spesiell historie.

Hvilke er dine egne faglitterære favoritter?
Økologi, samfunn og livsstil av Arne gjorde et sterkt inntrykk på meg. Den gjorde meg mer interessert i miljøspørsmål. Her argumenterer han med at vi har rikelige mengder faktakunnskap om verden. Det vi derimot trenger er noe som beveger oss til handling. En annen viktig bok som har gjort inntrykk er Clifford Geertz´ Interpretation of culture. Det er viktig å innse at det finnes mange måter å forstå kulturer og fenomener i samfunnet på – og at ingen nødvendigvis er “den riktige”.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>