>Bokhandleren Prosa 06|06

Bokhandleren i Volda: Harald Haugen

 

«Det er moro at nettet har fått så stor betydning for bokhandelen. Det er ikke alltid pris som er det viktigste, men tilgjengelighet, hvor raskt du får boka, osv.»

Foto: Haugen Bok
Harald Haugen (64) er bokhandler i Volda på førtiende året. Han holder nå på å overføre livsverket til yngre krefter blant de 16 som arbeider i Haugen bok, og sier han derfor jobber bare 100 prosent, ikke 200.

DU HAR I MANGE ÅR vært en profilert og selvstendig bokhandler. Hva har gjort at du ikke har gått inn i en av de forlagseide kjedene?
– Vi ønsker å være en spydspiss i det norske bokmarkedet, og ikke la oss styre av rabatter og bestselgere – og kjedene gir jo dessverre et uselvstendig inntrykk nå. Det er mangfoldet vi er opptatt av, og det gjenspeiler det vi gjør, eksempelvis at vi nå relanserer Bjørneboes samlede. Uten at vi hadde pushet på forlagene og kjøpt halve opplaget, ville nok ikke noe slikt som dette skjedd.

Hva motiverer deg i arbeidet med Haugen bok?
– Min målsetting var å erobre Norge med bøker. Vi skulle ikke ha budsjett – for penger skulle aldri være drivkraften. Har vi tro på et prosjekt, går vi for det. Selvsagt er vi opptatt av bunnlinja, men enda mer opptatt av at folk skal bli glad i de bøkene vi har formidlet til dem. Og det motiverer selvsagt at august- og septembersalget hos oss passerer Galdhøpiggen! Da regner vi 86 000 bøker med ca 3 cm ryggbredde hver ... Og en av høstens verksatsinger, «Norge i krig», kommer i tillegg.

Hva er de største utfordringene for en selvstendig bokhandel?
– Å spre god litteratur, ut over de bestselgerne man får alle steder. Ved å gå mer og mer over til nettbokhandel er dette noe enklere, og det er moro at nettet har fått så stor betydning for bokhandelen. Det er ikke alltid pris som er det viktigste, men tilgjengelighet, hvor raskt du får boka, at det ikke er komplisert å bestille osv.
Er det fag- eller skjønnlitteratur som selger mest hos dere?
– Vi selger jo mye skolebøker, det er en viktig inntektskilde. Men vi har solgt 5000 av «Pondus» for eksempel, og selger jo mye verk. Med ca --55 000 tilgjengelige titler, og 30 000 som selges i minst ett eksemplar årlig, fordeles salget generelt veldig bredt.

– På vegne av Prosa-lesere: Kan vi være sikre på at Haugen bok står på for å selge ny norsk faglitteratur og sakprosa?
– Vi ønsker så absolutt å stå på for faglitteratur og sakprosa, og prøver stadig å gjøre noe med det i våre kataloger. Her skal vi være mer bevisste i framtida, så det er bra dere sier ifra! Vi er også avhengig av innspill fra redaktører i forlagene, og de er ikke alltid like flinke til å informere eller komme med kreative innspill til Haugen bok.

Hvilke er dine egne faglitterære favoritter?
– Jens Bjørneboe, selv om han vel strengt tatt er vel så kjent for sin skjønnlitteratur. Og en ny favoritt er Snø av Maxence Fermine (utgitt på norsk 2002). Men huff, dette blir jo skjønnlitteratur! Du vil visst det motsatte av han der Per Bang i «På nattbordet», du. Han vil bare snakke om skjønnlitteraturen og poesien, ser jeg i Dagens Næringsliv. La meg nevne Odd Eidem også, da – han skrev jo godt i flere sjangrer. Hans flanerier kan jeg lene meg tilbake og slappe av med.


Del artikkel på twitter Del denne artikkelen på Twitter.

 Tips en venn om denne artikkelen!  
 

<Tilbake til forrige side Utskriftsvennlig side>